![]() |
We Francji .... - Printable Version +- forumbis.voyageforum.pl - Forum miłośników podróży, relacje, fotografie, porady (https://forumbis.voyageforum.pl) +-- Forum: Hyde Park (https://forumbis.voyageforum.pl/forumdisplay.php?fid=24) +--- Forum: Tradycje, zwyczaje, obyczaje (https://forumbis.voyageforum.pl/forumdisplay.php?fid=68) +--- Thread: We Francji .... (/showthread.php?tid=86) |
We Francji .... - Pixi - 04-01-2020 Placek Królów czyli « Galette des Rois » Z okazji święta Trzech Króli zwanego we Francji „Epiphanie” jest zwyczaj spożywania słodkiego, okrągłego placka zrobionego z ciasta tzw. francuskiego, nadziewanego masą migdałową, czyli marcepanem. Wierzch placka dekorowany jest geometrycznym rysunkiem i pomazany białkiem aby otrzymać błyszczącą polewę. Piecze się go w piecu aż się zarumieni i podaje jeszcze ciepły lub odgrzany. W środku znajduje się „feve”, dawniej dosłownie ziarenko fasoli, teraz malutka figurka najczęściej z porcelany. Przydział kawałków ciasta to też obrzęd – najmłodszy uczestnik biesiady wchodzi pod stół lub odwraca się tyłem aby nie widzieć ciasta i decyduje komu przypadnie właśnie odkrajany kawałek. Osoba, której trafi się kawałek z figurką zostaje królem, lub królową dnia, zakłada papierową koronę i może sobie wybrać partnera (partnerkę) do korony. Początki tego zwyczaju tkwią w rzymskich, antycznych Saturnaliach gdy dla zabawy wybierano króla jednego dnia. „Galette des Rois” tradycyjnie popijana jest cidrem - alkoholizowanym, musującym napojem z pewnego gatunku jabłek, produkowanym głównie w Normandii. RE: We Francji .... - Pixi - 02-02-2020 Święto naleśnika „chandeleur” ... a właściwie „święto świec” wypada 2 lutego. To święto upamiętnia zdarzenie religijne – przezentację niedawno narodzonego (40 dni) dzieciątka Jezus w świątyni w Jerozolimie i oczyszczenie matki, według zwyczajów żydowskich, choć właściwie początki zwyczaju sięgają jeszcze rytu pogańskiego marszu z pochodniami. Jest to jednocześnie czas przejścia z okresu zimowego w okres wiosenny. O tej porze roku odbywały się zasiewy zimowo-wiosenne i z pozostałych ziaren robiono mąkę a z niej – naleśniki. Francuski obyczaj każe: ściskając lewą ręką monetę, prawą podrzucić usmażony na patelni naleśnik tak, aby się przewrócił na drugą stronę i spadł płasko na patenię – to zapewnia bogactwo na cały rok. W Polsce „chandleur”odpowiada świętu Matki Boskiej Gromnicznej z grubą świecą-gromnicą ale już bez naleśników. |