04-01-2020, 08:56
Placek Królów czyli « Galette des Rois »
Z okazji święta Trzech Króli zwanego we Francji „Epiphanie” jest zwyczaj spożywania słodkiego, okrągłego placka zrobionego z ciasta tzw. francuskiego, nadziewanego masą migdałową, czyli marcepanem. Wierzch placka dekorowany jest geometrycznym rysunkiem i pomazany białkiem aby otrzymać błyszczącą polewę. Piecze się go w piecu aż się zarumieni i podaje jeszcze ciepły lub odgrzany. W środku znajduje się „feve”, dawniej dosłownie ziarenko fasoli, teraz malutka figurka najczęściej z porcelany. Przydział kawałków ciasta to też obrzęd – najmłodszy uczestnik biesiady wchodzi pod stół lub odwraca się tyłem aby nie widzieć ciasta i decyduje komu przypadnie właśnie odkrajany kawałek. Osoba, której trafi się kawałek z figurką zostaje królem, lub królową dnia, zakłada papierową koronę i może sobie wybrać partnera (partnerkę) do korony.
Początki tego zwyczaju tkwią w rzymskich, antycznych Saturnaliach gdy dla zabawy wybierano króla jednego dnia.
„Galette des Rois” tradycyjnie popijana jest cidrem - alkoholizowanym, musującym napojem z pewnego gatunku jabłek, produkowanym głównie w Normandii.
Z okazji święta Trzech Króli zwanego we Francji „Epiphanie” jest zwyczaj spożywania słodkiego, okrągłego placka zrobionego z ciasta tzw. francuskiego, nadziewanego masą migdałową, czyli marcepanem. Wierzch placka dekorowany jest geometrycznym rysunkiem i pomazany białkiem aby otrzymać błyszczącą polewę. Piecze się go w piecu aż się zarumieni i podaje jeszcze ciepły lub odgrzany. W środku znajduje się „feve”, dawniej dosłownie ziarenko fasoli, teraz malutka figurka najczęściej z porcelany. Przydział kawałków ciasta to też obrzęd – najmłodszy uczestnik biesiady wchodzi pod stół lub odwraca się tyłem aby nie widzieć ciasta i decyduje komu przypadnie właśnie odkrajany kawałek. Osoba, której trafi się kawałek z figurką zostaje królem, lub królową dnia, zakłada papierową koronę i może sobie wybrać partnera (partnerkę) do korony.
Początki tego zwyczaju tkwią w rzymskich, antycznych Saturnaliach gdy dla zabawy wybierano króla jednego dnia.
„Galette des Rois” tradycyjnie popijana jest cidrem - alkoholizowanym, musującym napojem z pewnego gatunku jabłek, produkowanym głównie w Normandii.